Bez bramborového salátu si většina z nás neumí Štědrý den představit. Oblíbená vánoční příloha má stejný základ: brambory, zeleninu a majonézu. A jak ho dělají u Kopřivových?
Tradiční recepty se dědí
V mnoha rodinách se předává recept na “ten nejlepší” bramborový salát z generace na generaci. Stejně je tomu v rodině Romana Kopřivy z KOLIMAX – postup dostal od své maminky a doma je jeho příprava výlučně chlapská záležitost.
Jak na bramborový salát
- Tři dny předem si připravte kořenovou zeleninu. Mrkev, petržel a celer očistěte a nakrájejte na kostičky,
- Připravte sladkokyselý nálev. Použijte vodu, cukr, sůl, ocet, nové koření, bobkový list, kuličky černého pepře a společně je krátce povařte.
- Přidejte nakrájenou zeleninu a vařte v nálevu tak, aby nebyla rozvařená a zůstala “na skus”.
- Zeleninu i s nálevem nechte zchladnout, uložte do velké sklenice a nechejte 2 dny v chladu odležet.
- Den před podáváním salátu uvařte brambory ve slupce (nejlépe červenou odrůdu). Dejte pozor, abyste je nerozvařili. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- K bramborům přidejte scezenou kořenovou zeleninu a sterilovaný sladký hrášek. Přidejte něco obyčejné hořčice, majonézu, sůl a mletý pepř.
- Vše pořádně promíchejte a nechejte do dalšího dne v chladu odležet.
Dobré jídlo k Vánocům patří
Bramborový salát podávejte k tomu, na co jste zvyklí. Ať už bude na vašem stole kapr, řízek nebo vegetariánská alternativa, z Javorníka přejeme dobrou chuť!